Idegenek a kertemben - Filmbemutatók(Projektzáró esemény)

2015 január 10.

Záróeseményéhez érkezett az Idegenek a kertemben migrációs filmgyűjtemény fejlesztését és bővülését célzó projekt. A bővülő gyűjtemény legújabb migrációs témájú filmjeit január 23-án tekintheti meg a közönség, egész napos program keretében. Csütörtökön 10 órától öt frissen beszerzett európai migrációs témájú dokumentumfilmet tekinthetnek meg a nézők a DocuArt-ban és a záróesemény keretében további három Magyarországon élő, migránsokról szóló rövid dokumentumfilm bemutatójára kerül sor az esti órákban a Toldi moziban.

Részletes program / helyszínek

Vetített filmek a DocuArt Filmművészeti Központban:
(1092 Budapest, Erkel utca 15.)

10.00 - Köszöntő, a Zárónap megnyitása, projekt rövid bemutatása

10.15 - Migrációs „tanóra” – interaktív beszélgetés Bognár Katalinnal (Menedék Egyesület)
Az óra keretében vetítésre kerülnek:
Me & My Nose (R.: Ziska Szemes, színes, dán dokumentumfilm, 29’)
The Little Beauty Salon (R.: Mitra Sohrabian, színes, svéd dokumentumfilm, 32’)

12.00-13.00 Szünet

13.00 - Longing (R.: Mitra Sohrabian, színes, svéd dokumentumfilm, 15’)

13.40 - The Quiet One (R.: Ina Holmqvist and Emelie Wallgren, színes, svéd dokumentumfilm, 29’)

14.00 - Dokumentumfilmes „tanóra” – interaktív beszélgetés Varga Balázzsal (ELTE-BTK)

15.00 - Neukölln Unlimited (R.: Dietmar Ratsch, színes, német dokumentumfilm, 96’)


Filmbemutatók a Toldi moziban:
(1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

19.00 – 3 hazai gyártású kisfilm bemutatója

Call shop (R.: Szántó Fanni, színes, magyar dokumentumfilm, 14’)
Lili (R.: Ruszkai Nóra, Nagy István, színes, magyar dokumentumfilm, 24’)
Egy napra visszamennék (R.: Lakos Nóra, színes, magyar doku-animációs film, 9’)

Kapcsolódó információk

A program helyszínei:
DocuArt Filmművészeti Központ (1092 Budapest, Erkel utca 15.)
Toldi mozi (1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38)

A filmek magyar felirattal láthatók!

A belépés minden vetítésre ingyenes!
A Toldi moziban lévő filmbemutatókon való részvétel regisztrációhoz kötött.
Részvételi szándékodat a palantir@palantirfilm.hu e-mail címen jelezd!

A vetítést követően mindenkit szeretettel várunk egy közös koccintásra!

A programhoz csatlakozni itt tudtok!
http://www.facebook.com/events/424491851017960/

A projekt az Európai Unió Európai Integrációs Alapjának támogatásával valósul meg.

A nagy érdeklődésre való tekintettel sajnos több regisztrációt már nem tudunk fogadni, de csütörtökön a Toldi moziban 18:45 után a nem regisztrált vendégek is helyet foglalhatnak a teremben, az érkezés sorrendjében. Ha még így sem tudnátok megnézni a filmeket, akkor a vetítést 20 órai kezdettel megismételjük!
Megértésedet köszönjük és várunk szeretettel a bemutatón!

Vetített filmek

Én és az orrom
Szemes Ziska, 2009

Ziska Svédországban született és nevelkedett, mégis sokszor kérdezték tőle, honnan származik, hiszen egyáltalán nem hasonlított a svédekre. Az Én és az orrom című filmben Ziska utazásra indul, hogy kiderítse, vajon ő svéd-e, hogyan lehetne svéd orra, és hogy tulajdonképpen hogyan is néz ki egy svéd orr. Utazása Koppenhágában, a családi otthonban ér véget, ahol Ziska rádöbben, ő sohasem lesz svéd vagy dán, soha nem lesz egy közülük, így a saját módján kell svédnek vagy dánnak lennie.

A kis szépségszalon
Sohrabian Mitra, 2012

A kis szépségszalon egy dokumentumfilm egy Svédországban élő fiatal iráni nő munkájáról és klienseivel való kapcsolatáról, aki egy nemzedékről nemzedékre öröklődő, tradicionális szőrtelenítő módszerrel dolgozik. Szalonjában bevándorlókat és svéd nőket is fogad, szemöldöktetoválást csinál, szőrtelenítést vállal. Ezen a kis szigeten nők osztják meg gondolataikat életről, bánatról, reményekről, megmutatva végtelen erejüket és kitartásukat. Ebben a kis szalonban a néző rengeteg feszültséggel és sokféle hangulattal találkozik. Egy dokumentumfilm melynek célja, hogy lerombolja az előítéleteket, és megmutassa, hogy azok a nők, akiket mi nyugatiak elnyomottnak tartunk, valójában mennyire erősek és az életükben lévő számos nehézség ellenére hogyan küzdenek meg a sikerért, álmaik megvalósulásáért.

Aziz kertje
Sohrabian Mitra, 2009

Aziz egy idős kurd férfi, aki gyermekeivel Luelába, Észak-Svédországba költözött. Gyerekeinek megvan a maguk élete és munkája, így Aziz gyakran érzi magát egyedül. Egy napon azonban gyermekei megajándékozzák őt egy kerttel, mely új értelmet és reményt ad életének. Tavasszal, nyáron és még ősszel is ideje nagy részét a kertben tölti. Itt emberek között lehet, beszélgethet és büszkének érzi magát, de amikor beköszönt a tél, napjai megváltoznak. A film Aziz álmairól, az új országban való identitásáról, csalódásairól és elidegenüléséről szól…

Neukölln Unlimited
Ratsch Dietmar,

A Berlin közismert negyedében, Neukölln-ben élő 3 libanoni testvér, Hassan, Lial és Maradona sikeres táncosok és zenészek, ám családjukat az a veszély fenyegeti, hogy deportálják őket Németországból. A tinédzserek elhatározzák, hogy tehetségüket próbálják meg felhasználni, hogy megmentsék és összetartsák családjukat. A nagy nyomás azonban megterheli családi kapcsolataikat, a sikerig vezető út pedig hosszúnak és küzdelmesnek bizonyul. Lial és Hassan között konfliktus bontakozik ki, hogy ki közülük a kenyérkereső, Maradona bajba kerül és kirúgják az iskolából. Őrlődve a két idősebb testvér ambiciózus életstílusa és a barátok utcai életvitele között, a motiváció és a rezignáció útvesztőjébe keveredik. Amikor azonban Maradonát behívják egy TV műsor szereplőválogatására, felcsillan a remény. Vajon megnyerheti-e a 100.000 euró főnyereményt, ezzel garantálva a család jövőjét Németországban? Ez a film három fiatal történetét meséli el, akik élete szorosan összefonódott Berlin sokrétű kulturális szövetével; harcukat azért a jogért, hogy abban az országban maradhassanak, ahol születtek.

Call Shop
Szántó Fanni,Málnási Csizmadia Anna, 2013

A belvárosban, a régi áruház mögött van 30 m2, ahol elfér az egész világ. Ide indul négy budapesti bevándorló fiatal, hogy "találkozzon" szeretteivel.

Lili
Ruszkai Nóra,Nagy István, 2012

A film főszereplője a kelet Magyarországon élő 20 éves egzotikus szépségű Lili, aki tipikus mai fiatal: saját online csatornája és identitása van, világképe a közösségi oldalakon keresztül is jól követhető. Egy tetováló szalonban dolgozik, mindemellett rá van kattanva az animációra és a magyar irodalomra. A második generációs, kínai származású Lili édesanyjával és két testvérével él Miskolcon. Édesapja kínai, nagyon ritkán találkoznak ezért kapcsolatuk szinte teljesen a virtuális térbe helyeződött át. Bár kommunikációjuk a nyelvi akadályok miatt olykor nehézkes, az online környezet egész más dimenziókat nyit meg számukra. Kettőjük kapcsolata fontos univerzális üzenetet hordoz: mi az, ami a fizikai síkon túl összeköt egy különböző kulturális közegbe szakadt családot és hogyan tartható fenn ez a kontinenseken átívelő törékeny kapcsolat? A karaktervezérelt dokumentumfilm Lili kulturális identitáskereséséről, önkifejezési stratégiáiról, valamint apjával való összetett kapcsolatáról szól, mindezt a modern kommunikációs csatornák különös kettősségét - egyszerre összekötő és elválasztó jellegét - leképező innovatív képi világban ábrázolva. Lili személyiségén keresztül mindemellett megtudunk valami fontosat is a mai 25 év alatti fiatalok kommunikációjáról, a szülő gyerek kapcsolatról, az identitásról és a kulturális gyökerek felszínre töréséről. Lilit fiatal felnőttként már komolyan foglalkoztatja a kérdés: meddig magyar ő és honnan, miben kínai?

Egy napra visszamennék
Lakos Nóra,Egely Kati (animátor), 2013

Hét gyerek, hét bőrönd, egy maci, egy robot és egy világító kutya.

Rossz felhasználónév vagy jelszó.
DocuArt mozi online
DocuArt mozi online
DocuArt mozi online
DocuArt mozi online
Bejelentkezés