Felhívás pedagógusoknak - Oktass filmmel! workshop

2015 január 10.

horKép megnyitásaTisztelt Pedagógusok!

A Palantír Film Alapítvány az Idegenek a kertemben – filmgyűjtemény fejlesztése elnevezésű projekt keretében 2014 januárjában workshopot szervez középiskolai tanároknak. A workshop célja, hogy az ország minden részéből érkező pedagógusok megismerjék az Idegenek a kertemben migrációs filmgyűjteményt, annak újonnan megjelenő online felületeit és ismereteket szerezzenek: a dokumentumfilmek használatáról, azok feldolgozásáról, vetítések, filmklubok hatékony szervezési módjáról.

Elképzelésünk szerint a workshop és az azt követő, a résztvevők közreműködésével megszervezett országos Film-turné egy hosszú távú szakmai együttműködést alapoz meg. Célunk egy olyan országos lefedettségű tanári hálózat létrehozása, amely interkulturális oktatási anyagok, módszerek és tapasztalatok cseréjét és hatékony terjesztését teszi lehetővé a jövőben.

Kiknek szól?

• az ország bármely pontján élő középiskolai tanár, aki elhivatottságot érez az integráció és a kulturális másság, a tolerancia oktatására,
• aki szereti a filmeket és hisz a filmek viselkedésformáló erejében, esetleg már tartott médiaszakkört, filmes foglalkozásokat stb.
• aki középiskolai tanárként kedvet érez ahhoz, hogy megtanuljon, megismerjen egy új „nyelvet” az érzékenyítésre és a migrációs és integrációs kérdések feldolgozására, filmvetítések szervezésére.

A workshop ideje: 2014. január 23-24. (csütörtök, péntek)

Előzetes program:

Január 23. csütörtök – Filmbemutató-nap
Érkezés délelőtti órákban, ismerkedés
Rövid előadások
5 új megvásárolt európai dokumentumfilm megtekintése a DocuArt-ban
Ebéd, szünet
Este, 19 órától Toldi moziban 3 hazai gyártású kisfilm bemutatója, koccintás

Január 24. péntek – Workshop-nap
Oktass filmmel! workshop
Délután búcsúzás, hazautazás

A workshop helyszíne: DocuArt Filmművészeti Központ (1092 Budapest, Erkel u. 15.)

Költségek: A workshopon a részvétel ingyenes, az ellátás biztosított.
Vidéki résztvevőinknek szállást biztosítunk.

Jelentkezési határidő: 2014. január 19. vasárnap éjfél

Kérjük, a mellékelt jelentkezési lap kitöltését!

Információ: Széll Adrienn
Tel: +36 70 409 77 45; docuart@docuart.hu

A jelentkezési lap itt tölthető le:
Jelentkezési lap pedagógusoknak

A pályázati felhívás:
Pályázati felhívás Oktass filmmel! workshop

Részletes tájékoztató

Idegenek a kertemben filmgyűjtemény
(www.idegenekakertemben.hu)

Az Idegenek a kertemben egy többéves komplex projekt, mely 2009 tavaszán indult, kezdetben azzal a céllal, hogy összegyűjtsön 30 európai szerzői dokumentumfilmet a migrációról, hogy hozzáférhetővé váljon a közoktatásban és a felsőoktatásban tevékenykedő tanárok, illetve egyéb oktatási, kutatási és kulturális területen dolgozó szakemberek és szervezetek számára. A gyűjtemény jelenleg 34 dokumentumfilmet tartalmaz, a filmek magyar felirattal vannak ellátva.

Ahhoz, hogy a filmek feldolgozását segítsük, létrehoztunk egy Módszertani kézikönyvet, mely a filmgyűjtemény dokumentumfilmjeinek az oktatásban, képzésben való használatát támogatja. A nemzetközi migrációról írt tanulmányon kívül tartalmaz egy általános esszét az elemzés és feldolgozás kapcsán alkalmazható szempontrendszerről, valamint a filmgyűjtemény egyes filmjeihez kapcsolódó konkrét feldolgozási szempontokat, javaslatokat is tematikus csoportosításban.

A gyűjtemény idén 8 olyan rövidfilmmel bővül, amelyek kifejezetten jól használhatóak a középiskolai oktatásban. A filmek hamarosan a http://www.idegenekakertemben.hu weboldalon online módon is elérhetőek lesznek.


A workshop

Bár Magyarországon nem beszélhetünk kifejezetten „migrációs feszültségről”, mégis indokolt a társadalom fiatal tagjait érzékenyíteni a bevándorlók (és általában, más kulturális hátterű emberek) integrációs problémái iránt. Ezt felismerve jelent meg a multikulturalizmus oktatása (alternatív módon) a középiskolai oktatásban, de számos más olyan alkalom, esemény gyakorol hatást a fiatal korosztályra, amely a kulturális sokszínűségre, az elfogadásra hívja fel a figyelmet.

Tapasztalatunk szerint középiskolai tanárok valamint a migránsintegráció oktatásában dolgozók szívesen használnak átélhető dokumentumfilmeket a képzéseken. Az interkulturalitás oktatása kulcsokat ad a fiatal kezébe ahhoz, hogy értelmezni tudja a nyelvi, etnikai, vallási különbségeket és saját értékén tudja kezelni társadalmának eltérő kulturális hátterű tagjait.

A 2014. januári workshop során számos ismeretanyag és filmfeldolgozási módszer kerül előtérbe. Szakember segítségével közösen gondolkodunk a dokumentumfilmes pedagógiai módszerekről, hogyan érzékenyíthetnek migráns témában, miközben tartalmas időtöltést szerveznek a diákoknak.

A fél napos, középiskolai tanárok számára tartott workshopot egy budapesti záró eseménysorozatba ágyaztuk, melynek során a pedagógusok nem csak a workshopon vesznek részt, hanem filmvetítéseken, filmbemutatón is, lehetőség nyílik a szakmai közeg megismerésére és kapcsolatok kialakítására.


Film-turné és országos hálózat

A workshopon résztvevő pedagógusok a Palantír Film Alapítvány munkatársaival közösen részt vehetnek egy országos Film-turné szervezésében. A projekt során a filmgyűjtemény legfrissebb filmjeit mutatjuk be a résztvevő tanárok által képviselt régiókban, beszélgetéseket szervezünk a filmekről és a filmek oktatási felhasználásáról. A régiókat képviselő pedagógusokkal a jövőben is fenntartjuk a kapcsolatot, értesítjük őket az integráció oktatásának új lehetőségeiről, eszközeiről, a témához kapcsolódó eseményekről, valamint elősegítjük, hogy a „hálózat” tagjai maguk is megosszák információikat, tapasztalataikat egymással.

Rossz felhasználónév vagy jelszó.
DocuArt mozi online
DocuArt mozi online
DocuArt mozi online
DocuArt mozi online
Bejelentkezés