Elkészült az új kézikönyvBemutató 2011. március 30-án este a DocuArtban!

2015 január 10.

Elkészült az a módszertani kézikönyv, ami az Idegenek a kertemben filmgyűjtemény dokumentumfilmjeinek az oktatásban, képzésben való használatát támogatja. A kötetet 2011. március 30-án este 6-kor mutatjuk be a DocuArtban előadások, „próba-tan-óra” és egzotikus ételkóstoló körítésével!

Néhány fontos információt szeretnénk elmondani a kötetről az alábbiakban.

A Módszertani kézikönyv több módon segíti a filmek felhasználását:

• Kováts András nemzetközi migrációról írt tanulmánya nem csak általános háttérismereteket ad a bevándorlás és integráció kérdésköréhez, hanem a filmgyűjtemény filmjeiből hoz az általa ismertetett jelenségekre, kérdéscsoportokra konkrét példákat. Tanulmányában a migrációkutatás és bevándorláspolitika diskurzusai kapcsolatba kerülnek a dokumentumfilmekben elbeszélt személyes, családi történetekkel.

• Baskó Ágnes és Varga Balázs szerzőpárosa a dokumentumfilm, mint művészeti forma, szerzői médium felől közelít a filmgyűjteményhez. Tanulmányukban az elemzés és feldolgozás lehetőségeihez alkalmazható, sokoldalú szempontrendszert ismertetnek, amelynek áttekintése könnyű, megértése inspiratív és alkalmas arra, hogy filmes/médiatanári előképzettség nélkül is biztonsággal nyúljunk a dokumentumfilmekhez a tanórán.

• Szintén a szerzőpáros kidolgozásában, kreatív feladatsort találunk a kötet mellékletében, amelynek ötleteit bármikor előhúzhatjuk és bevethetjük az órai munkában.

• Kitekintésként (és további lehetséges feladatötletként) az Ez én vagyok! c. film (Yes I Am!) Németországban kidolgozott és a kirekesztés elleni küzdelemben széles körben használt oktatási segédanyagát közöljük, magyar fordításban, szintén a mellékletben.

• A felsorolásban végére hagytuk, de a kötet gerincét képezi az a 34 oldal, ahol a filmgyűjtemény egyes filmjeihez kapcsolódó konkrét feldolgozási szempontokat, javaslatokat találja az olvasó. A filmeket tematikus csoportokban tárgyaljuk, mint "A vegyes házasságok dilemmái", "Migráció és hazatérés" stb. (Az ajánlásokat Bognár Katalin, Ruszkai Nóra és Udvarhelyi Éva Tessza írta.)

Bár a filmgyűjtemény 34 európai dokumentumfilmje a bevándorlók mindennapjaival, elvándorlásuk okával, beilleszkedési nehézségeikkel és identitáskérdéseikkel foglalkozik, mégis, a szűk migrációs területen túl, általános emberi jogi, esélyegyenlőségi kérdéseket is fölvet. A filmek majd’ mindegyike alkalmas arra, hogy megtekintése kapcsán - akár képzési/oktatási környezetben - a toleranciáról, a "Másság" elfogadásáról beszéljünk. Ezért mind a filmeket, mind a feldolgozásukat segítő módszertani kézikönyvet szívesen ajánljuk figyelmükbe!

Rossz felhasználónév vagy jelszó.
DocuArt mozi online
DocuArt mozi online
DocuArt mozi online
DocuArt mozi online
Bejelentkezés